Sosyal Medya

RÄ°ZE ZÃœMRÃœT GAZETESÄ° 59 YAÅžINDA 

Rize?nin en eski gazetelerinden, merhum eski Rize Belediye Başkanlarından Mustafa Ardal?ın kurucusu olduğu Zümrüt Rize Gazetesi, 05 Mayıs 2008 Pazartesi günü kuruluşunun 59. yıldönümünü kutluyor.



             

 Zümrüt Rize Gazetesi ve kurucusu Mustafa Ardal

 55 yıllık Zümrüt Rize'nin sahibi Mustafa Ardal gazeteciliÄŸinin

 yanı sıra CHP desteÄŸiyle bağımsız belediye baÅŸkanı seçildi,

sonra DP baskısıyla görevden alındı, çaycılığın gelişmesine

çok destek verdi, oğullarından birine de "Çaycan" adını verdi.
Rize'de ilk yayın organı Kasım 1926 tarihinde Trabzonlu eğitimci-şair Hüseyin Avni Bey tarafından çıkarılan Yeni Ay dergisidir. İstanbul'da basılıp Rize'de dağıtılan Yeni Ay Dergisi Şubat 1927'de yayın hayatına son verir.
Rize'de ilk matbaa ve gazete 1930 yılında Mustafa Cavaş tarafından Rize Matbaası ve Rize Gazetesi olarak hizmete girer.
Gazetenin ilk sahibi vali

Gazetenin sahipliğini dönemin Rize valisi Ekrem Ergür yapmıştır. Halkevi binasının altında faaliyet gösteren gazete ve matbaa 1939 yılında kapanmıştır.

Mustafa Cavaş'ın matbaacılığı bırakmasının ardından Kemal Karadeniz, Kambursırt Sokağında Çaycılar Kooperatifi'nin karşısında matbaacılık yapmıştır.

Tek yaprak gazete

Mustafa Çavaş ve Kemal Karadeniz'in sonra Rize'de matbaacılık yapan Mustafa Ardal gerek gazetesi ve gerek matbaası ile Rizelilere hizmet vermiştir.

Mustafa Ardal 1949 yılında tek baskı makinesi ile matbaasını kurdu. 5 Mayıs 1950'de İstanbul'a yayın hayatına başlayan Zümrüt Rize Gazetesinin Rize'ye taşıdı. Eski Sümerbank'ın karşısında Kazım Karabekir Caddesinde faaliyet gösteren matbaa ve gazete gün geçtikçe beğeni kazandı.

Gazete tek yaprak olarak basılıyordu.

CHP desteÄŸiyle baÅŸkan

Mustafa Ardal sosyal yönü ağır basan bir insandı. Eski Rize Mebusu Osman Yılmaz Karaosman'la birlikte öğrenci faaliyetlerinde bulunmuştu. Kazım Karabekir Paşa öldüğünde neden bayraklar yarıya inmedi diye yapılan eylemde başı çekenlerdendi.

O dönemlerde gazete çıkarmak zordu. Ardal, gazeteyi hazırlar, baskıyı yapar, kesim işlerini de kendisi hallederdi.

Halil Şeker, Orhan Lık, Fenerli Mustafa İlkbahar, ve Hasan Kasımoğlu Ardal'ın yanında çalışmış matbaa ustaları idi. bağımsız Rize Belediye Başkan adayı oldu.

 

 

 

 


O dönem de Demokrat Parti güçlü zamanları. Buna rağmen Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) de desteği ile Başkanlığa seçildi.

İşçiler "çarpılırız" diye korkunca

Eski sebze ve meyve hali onun döneminde inşa oldu. Hal yapılırken inşaatta çalışanlar mezarlıklarla karşılaştıkları için çalışmayı bıraktılar. Çarpılırız diye korktular.

Başkan Ardal, kendisi çalışmaya başlayınca ustalar da başlamak zorunda kaldılar.

Ardal, bir buçuk yıl başkanlığı süresinde aldığı aylığın yarısını Fakirler Fonu'na bıraktı.

Vali işten el çektirdi

Valilerin Belediye başkanlarını işten el çektirme yetkileri vardı. Demokrat Partililer kendi partilerinden olmayan birini içlerine sindiremiyorlardı.

Özellikle eski Rize Mebusu Osman Kavrakoğlu'nun baskıları sonucu vali Ardal'ı görevden el çektirdi.

Ardal hakkında açılan davalar yüzünden oldukça sıkıntılı günler geçirdi. Rize sevdalısı bir insan haksız ve mesnetsiz iddiaları bir türlü içine sindiremiyordu.

Çay sevdalısı

Rize'de çaycılığın gelişmesine de katkıda bulunmuştur. Kooperatifinin kuruluşunda aktif görev yaptı.

Bir dönem çay paketlemesinin Rize dışına çıkarılması gündeme geldi. Bu konuda da tepki gösterenlerin başında geliyordu. Çay Bank'ın ilk iştirakçilerindi.

Rize sevdalısı Mustafa Ardal altmış bir yaşında 1984'de aramızdan ayrıldı. Kalp krizi sonucu ebediyete intikal eden Ardal geride bir çok eser bıraktı.

Ardal vatan faydalı beş çocuğunun ikisi Rize'de üçü İstanbul'da yaşamını sürdürmektedirler.

Bu bilgileri ulaşmamda bana yardımcı olan oğulları Bora ve Çaycan Ardal'a teşekkür ederim.

Zümrüt Rize 59 yaşında

Zümrüt Rize 58 yaşında

5 Mayıs 1950 yılında yayın hayatına başlayan, Rize'nin ilk ofset ve vasıflı gazetesi olan Zümrüt Rize Gazetesi, 59.kuruluş yıldönümünü kutluyor.
19 bin 459. sayısını yayımlayarak okur ve dostlarının karşısına çıkan Zümrüt Rize, aynı zamanda 58.yaşını geride bırakmanın sevinç ve mutluluğunu da birlikte yaşıyor.
Gazetenin İmtiyaz Sahibi Faik Bakoğlu, bu anlamlı günde gazetenin idari bürosunda ziyaretçi akınına uğradı. Adeta çiçek bahçesine dönen büroda konuklarını ağırlayan Bakoğlu, kendilerini yalnız bırakmayan dost, okur ve hemşehrilerine sonsuz teşekkürlerini iletti.
www.medyakaradeniz.com ve Dursun Ali YILMAZ olarak, dost Faik BakoÄŸlu'nu ve çalışma arkadaÅŸlarını tebrik ediyor, nice yıllara ulaÅŸmalarını diliyoruz..

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.